Laatste nieuws

Jurgen van der Baan versterkt VerzuimConsult als Consultant
We zijn verheugd om Jurgen van der Baan te verwelkomen als onze nieuwe Consultant. Voor Jurgen voelt de overstap naar VerzuimConsult als thuiskomen. “Ik ken de organisatie en een aantal collega’s al lang. VerzuimConsult is een eigenzinnige en inhoudelijk gedreven organisatie met een onderscheidende aanpak. Die waarde mag nog beter zichtbaar worden in de markt.Ik wil eraan bijdragen dat VerzuimConsult dé autoriteit blijft op het snijvlak van Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde, Arbeidsdeskundig Onderzoek, Taakdelegatie en begeleiding van ZW ERD.”

Checklist: alles wat je moet regelen bij langdurig verzuim
Je spreekt van langdurig verzuim wanneer een werknemer langer dan zes weken onafgebroken ziek is en niet in staat is om zijn of haar werk te verrichten. Bij langdurig verzuim moeten zowel de werkgever als de werknemer zich houden aan de Wet verbetering poortwachter. Wil je weten waar je als werkgever aan moet voldoen bij langdurig verzuim? Je leest er alles over in deze blog.

De rol van de Bedrijfsarts versus de Verzekeringsarts: wie doet wat?
Wanneer een werknemer ziek wordt en (tijdelijk) niet kan werken, komen er vaak verschillende artsen in beeld. Twee belangrijke spelers in dit proces zijn de bedrijfsarts en de verzekeringsarts. Hoewel hun rollen soms door elkaar gehaald worden, hebben zij verschillende taken. In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen een Bedrijfsarts en een Verzekeringsarts, en wat hun verantwoordelijkheden zijn.

Hoe staat het met de toekomst van ons Arbeidsongeschiktheidsstelsel?
Het Arbeidsongeschikheidsstelsel in Nederland is vastgelopen. De achterstanden in beoordelingen en herbeoordelingen door het UWV lopen steeds verder op. Daarnaast komt het UWV steeds vaker in het nieuws door fouten en een eigenzinnige koers die botst met politieke verwachtingen. Eind 2022 heeft de minister van Sociale zaken de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel gevraagd om de problemen in het stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid in kaart te brengen en met aanbevelingen te komen.

Gaat de Compensatieregeling Transitievergoeding op de schop?
Het huidige kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat de compensatie transitievergoeding door langdurige arbeidsongeschiktheid wordt beperkt tot kleine werkgevers. Werkgevers met 25 of meer werknemers komen niet meer in aanmerking voor compensatie. Deze maatregel zou vanaf 1 juli 2026 in moeten gaan. Inmiddels is er een wetsvoorstel uitgewerkt dat op 19 februari j.l. in internetconsultatie is gegaan. De consultatie levert veel reacties op.

Taakdelegatie bestaat langer dan je waarschijnlijk denkt
Taakdelegatie door Bedrijfsartsen bestaat veel langer dan de meeste mensen beseffen. De NVAB publiceerde in 2004 het eerste standpunt 'Delegatie van taken door de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding'. Voor die tijd waren er al bedrijfsartsen aan het experimenteren met deze constructie. Ondanks het feit dat taakdelegatie in praktijk al heel lang voorkomt is de concrete invulling nog vrij onbekend bij Bedrijfsartsen. Hierdoor bestaan er veel misverstanden over deze werkwijze.

Arbeidsdeskundig Onderzoek en Wetgeving: Wat zegt de Wet Verbetering Poortwachter?
Wanneer je als werkgever en werknemer met langdurig verzuim te maken krijgt, zijn er allerlei verplichtingen vanuit de Wet Verbetering Poortwachter waar je aan moet voldoen. Maar wat houdt deze wet precies in en welke verplichtingen brengt dit met zich mee rondom Arbeidsdeskundig Onderzoek? Deze vragen beantwoorden we in deze blog.

Tweede Kamer kritisch over verlaging uitkeringen voor arbeidsongeschikten
De Tweede Kamer staat kritisch tegenover plannen om de uitkeringen voor langdurig arbeidsongeschikten te verlagen, zo meldt Nu.nl. Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken heeft in een recente brief aan de Kamer gepleit voor een ingrijpende vereenvoudiging van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Hoewel er brede steun is voor een eenvoudiger systeem, blijft de vraag hoe dit in de praktijk moet worden vormgegeven.

Combinatie Arbeidsdeskundig en Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek: sneller en efficiënter
Een Arbeidsdeskundig Onderzoek en Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek zijn een krachtige combinatie. Het bevordert namelijk snelheid en efficiëntie. Als werkgever hoef je slechts één keer het aanvraagproces te doorlopen en kun je direct alle benodigde informatie aanleveren. Dit resulteert in een snellere oplevering en geeft zowel werkgever als werknemer sneller duidelijkheid over de vervolgstappen.

Arbeidsdeskundig Onderzoek stap voor stap
Wanneer je werknemer al enige tijd ziek is en het onduidelijk is of en wanneer de werknemer weer kan terugkeren in eigen werk, biedt een Arbeidsdeskundig Onderzoek duidelijkheid en perspectief. Indien je nog niet bekend bent met een AD-onderzoek is het fijn om te weten wat je kunt verwachten. In deze blog nemen we je stap voor stap mee door het Arbeidsdeskundig Onderzoek.

De 10 Meestgestelde Vragen over Arbeidsdeskundig Onderzoek
Arbeidsdeskundig onderzoek geeft jou als werkgever advies over de re-integratiemogelijkheden van je werknemer. Bij VerzuimConsult krijgen we vaak vragen over alle aspecten van een AD-onderzoek. In deze blog beantwoorden we de tien meestgestelde vragen over Arbeidsdeskundig Onderzoek.

VerzuimConsult ondersteunt werkgevers projectmatig bij het optimaliseren van het re-integratiebeleid
Wij ondersteunen je graag projectmatig bij het optimaliseren van het re-integratiebeleid. Wij helpen leidinggevenden en casemanagers om de eerste fase van re-integratie te versnellen. Dit doen we door te ondersteunen bij gesprekken over re-integratie en direct passende taken aan te wijzen die ingezet kunnen worden bij de eerste stappen naar volledige terugkeer in werk.

5 belangrijke wijzigingen in 2025 voor verzuim en re-integratie
Vanaf 1 januari 2025 gaan in Nederland belangrijke wijzigingen in voor verzuim en re-integratie. Voor werkgevers en werknemers is het cruciaal om goed op de hoogte te zijn van deze veranderingen, aangezien ze directe gevolgen hebben voor de kosten, verantwoordelijkheden en arbeidsverhoudingen. In deze blog zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij.

CRvB oordeelt na onderzoek VerzuimConsult: arbeidsongeschiktheid ex-werkneemster verkeerd vastgesteld door UVW
In een recente bezwaarzaak speelde VerzuimConsult een cruciale rol: onze Verzekeringsarts bracht met diepgaand onderzoek aan het licht dat een ex-werkneemster significant minder belastbaar was dan door het UWV vastgesteld. Het UWV moet nu een nieuwe beslissing nemen. Dit benadrukt het belang van grondige medische onderbouwing in arbeidsongeschiktheidsgeschillen.

Hoe ga je als werkgever om met mentaal verzuim?
Verzuimkosten voor werkgevers zijn wegens werkstress met 33% gestegen. Dat blijkt uit de TNO factsheet 2024 naar aanleiding van de Week van de Werkstress die dit jaar van 11 t/m 15 november plaatsvindt en wordt georganiseerd door brancheorganisatie OVAL.

VerzuimConsult en EMC behalen volledige IVA-uitkering voor werkneemster
De rechtbank Rotterdam heeft naar aanleiding van een Bezwaar & Beroep besloten dat een werkneemster van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is. Ze heeft daarom met terugwerkende kracht vanaf 17 juli 2017 recht op een IVA-uitkering.

'Wat is daadwerkelijk de loonwaarde van mijn zieke werknemer?'
Laura is vijf jaar geleden als Verpleegkundige IG begonnen in een zorginstelling. Werk dat ze met veel plezier doet, alleen is ze twee jaar geleden ziek geworden. Hierdoor lukt het haar niet meer om haar functie uit te voeren.

VerzuimConsult goes New York!
Onlangs heeft een groep van onze collega's een inspirerende studiereis naar New York gemaakt, met een bijzondere focus op het verkennen van de geleerde lessen en verkregen inzichten die voortvloeien uit de ervaringen en ontwikkelingen sinds de tragische gebeurtenissen van 9/11 in de Verenigde Staten.

Bedrijfs- en Verzekeringsarts in taakdelegatie beschikbaar
Bent u op zoek naar een Bedrijfsarts of Verzekeringsarts die met taakdelegatie wil werken? Of naar een Stafarts?

Re-integratie met sociaal-medische, financiële en juridische insteek
Een plan van aanpak voor re-integratie? Dat moet een of meerdere tussendoelen bevatten. Een tweede tussendoel na zeg vier maanden niet gehaald? Dan is er opschaling van deskundigheid bij de re-integratie nodig voor scenarioplanning.