Verzekerings-geneeskundig Onderzoek (VGO)

Het Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek (VGO) is een essentieel onderdeel om de arbeidsongeschiktheid, re-integratiemogelijkheden en duurzame inzetbaarheid van je werknemer te beoordelen. Bij VerzuimConsult bieden wij uitgebreide VGO’s aan, uitgevoerd door ervaren Verzekeringsartsen met landelijke inzetbaarheid. Het is de manier om de objectieve belastbaarheid in kaart te brengen middels een UWV conform FML.

Meer weten? Neem contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Neem contact op

Wat is een Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek?

Een VGO is een uitgebreid UWV conform onderzoek inclusief rapportage en een (kritische) FML. Het omvat een onafhankelijk medisch onderzoek dat wordt uitgevoerd om inzicht te krijgen in de medische beperkingen en mogelijkheden van een werknemer. Het onderzoek wordt aangevraagd door de Arbodienst, Bedrijfsarts of werkgever. Het wordt vooral ingezet bij IVA-regie, ter voorbereiding op de WIA-aanvraag, bij overname van complexe dossiers en om het loonsanctie risico te verminderen. Het Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek vindt plaats bij de werknemer thuis of op de locatie van de Verzekeringsarts. Naar aanleiding van het onderzoek schrijft de Verzekeringsarts een UWV conform medische rapportage, inclusief Functiemogelijkheden Lijst (FML) en daarnaast ook een niet-medische versie zonder privacygevoelige informatie voor de werkgever en de casemanager. Indien er sprake is van GBM (Geen Benutbare Mogelijkheden) zal er geen FML worden opgesteld.

Wanneer vraag je een Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek aan?

Een VGO wordt aangevraagd wanneer er onduidelijkheid bestaat over de belastbaarheid van een werknemer. Een Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek kan ook nodig zijn in het kader van de IVA-regie, wanneer beoordeeld moet worden of iemand volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is. Daarnaast wordt het ingezet bij stagnatie in het re-integratieproces, zodat een Verzekeringsarts een objectieve beoordeling kan geven. Indien een huisbezoek noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat de betrokkene niet in staat is om naar een spreekuur te komen, kan een Verzekeringsarts van VerzuimConsult aan huis komen voor een VGO. Verder kan het tijdens de WGA-periode worden ingezet om een verslechtering of juist een verbetering van de belastbaarheid vast te stellen, wat van invloed kan zijn op de verdere re-integratie en eventuele herbeoordelingen.

Een VGO stap voor stap

Een Arbeidsdeskundig Onderzoek vormt een waardevolle aanvulling op een Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek. De combinatie van beide onderzoeken bevordert snelheid en efficiëntie. Als werkgever hoef je namelijk slechts één keer het aanvraagproces te doorlopen. Dit resulteert in een snellere oplevering en geeft zowel werkgever als werknemer sneller duidelijkheid over de vervolgstappen.

Hierdoor kun je tijdig bepalen of aanvullende re-integratiemaatregelen, zoals spoor 2, noodzakelijk zijn. Worden deze stappen te laat of niet adequaat ingezet, dan loopt de werkgever het risico op een loonsanctie. Als er vermoedens bestaan dat de werknemer het werk in de toekomst niet meer kan hervatten, biedt de combinatie van een VGO en ADO een sterke onderbouwing voor een IVA-aanvraag. Bovendien helpt dit de Bedrijfsarts om een compleet beeld te krijgen van de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer, waardoor het re-integratieadvies beter onderbouwd kan worden. Wil je meer weten over de combinatie van een VGO en ADO?

Combinatie VGO en ADO: sneller en efficiënter

Neem contact op

Daarom kies je voor VerzuimConsult

  • Een VGO is een uitgebreid UWV conform onderzoek inclusief rapportage en een Functionele Mogelijkheden Lijst (FML). Het omvat een onafhankelijk medisch onderzoek dat wordt uitgevoerd door een Verzekeringsarts om inzicht te krijgen in de medische beperkingen en mogelijkheden van een werknemer. Het wordt vooral ingezet bij IVA-regie, bij overname van complexe dossiers, ter voorbereiding op de WIA-aanvraag en om het loonsanctie risico te verminderen.

  • Een VGO wordt vaak ingezet in de volgende situaties:

    • Voorbereiding op WIA-aanvraag.

    • IVA-regie.

    • Twijfels over de medische beperkingen bij langdurig verzuim.

    • Bij overname van complexe dossiers.

    • Onderbouwing van een WIA-aanvraag of bezwaarprocedure.

    • Om het loonsanctie risico te verminderen.

    • Beoordeling van re-integratiemogelijkheden in spoor 1 of spoor 2.

Veelgestelde vragen

Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek

Vragen?

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt. Ons team van professionalsstaat voor je klaar om je vragen met zorg en aandacht te beantwoorden.

Overige diensten