arbeidsdeskundig onderzoek door VerzuimConsult

Arbeidsdeskundig Onderzoek

Is je werknemer al enige tijd ziek en is er geen uitzicht op wanneer hij zijn werk weer kan oppakken? Laat dan een Arbeidsdeskundig Onderzoek uitvoeren om vast te laten stellen of en hoe je werknemer weer kan terugkeren in het eigen werk. De uitkomsten van het AD-onderzoek geven je concrete handvatten voor het bepalen van de re-integratiekoers, binnen de kaders van de wet- en regelgeving.

Plan een gratis consult met onze Arbeidsdeskundigen om de opties te bespreken of vraag direct een offerte aan.

Neem contact op

Wat is een Arbeidsdeskundig Onderzoek?

Arbeidsdeskundig onderzoek, ook wel een AD-onderzoek genoemd, geeft jou als werkgever advies over de re-integratiemogelijkheden van je werknemer. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een geregistreerd Arbeidsdeskundige van VerzuimConsult, met landelijke inzetbaarheid. Het onderzoek bestaat uit een gesprek met de werkgever, de werknemer en indien nodig onderzoeken we de werkplek.

Om een AD-onderzoek te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat eerst de belastbaarheid van je werknemer door een Bedrijfs- of Verzekeringsarts in kaart is gebracht. Als terugkeren in eigen werk niet mogelijk blijkt, dan bekijkt de Arbeidsdeskundige of je werknemer misschien andere mogelijkheden heeft binnen je eigen organisatie en zo nodig daarbuiten (Spoor 2). We houden daarbij altijd rekening met de belangen van alle partijen op financieel, bedrijfsmatig en medisch vlak en zorgen ervoor dat de adviezen voldoen aan wet- en regelgeving omtrent verzuim en re-integratie.

Is een Arbeidsdeskundig Onderzoek verplicht?

Een AD-onderzoek is niet verplicht vanuit de wetgeving, maar het is wel een waardevol instrument om inzicht te krijgen in de re-integratiemogelijkheden van je werknemer, de koers hiervan te bepalen en te onderbouwen. Het vastleggen van de stappen die zijn gezet om je werknemer te laten re-integreren is namelijk wel verplicht. Indien dit niet wordt gerapporteerd, kan dit gevolgen hebben voor de eventuele WIA-beoordeling door het UWV.

wanneer heb je een ad onderzoek nodig?

Een Arbeidsdeskundig Onderzoek wordt meestal opgestart wanneer een werknemer bijna 1 jaar ziek is. Als werkgever ben je vanuit de Wet Verbetering Poortwachter verplicht om in de 42e ziekteweek je werknemer ziek te melden bij het UWV. Dit is ook het moment om een AD-onderzoek aan te vragen bij VerzuimConsult. De deadline vanuit het UWV voor het opstarten van Spoor 2 is een jaar en 6 weken vanaf de ziekmelding van de werknemer. Het is daarom raadzaam om tijdig te starten met een Arbeidsdeskundig Onderzoek om vast te stellen of dit traject nodig is. Mocht een Spoor 2 traject volgens werkgever of werknemer niet zinvol zijn, dan kan een Arbeidsdeskundige dit nader onderzoeken en onderbouwen.

Wanneer een Arbeidsdeskundig Onderzoek?


Daarom kies je voor VerzuimConsult

AD-onderzoek: waardevol in diverse situaties

Ook in andere situaties kan een Arbeidsdeskundig Onderzoek waardevol zijn. Bijvoorbeeld als er nog géén sprake is van verzuim, maar je werknemer het werk niet meer kan volhouden. In deze situatie kan een Arbeidsdeskundige worden ingeschakeld om te bekijken hoe je werknemer duurzaam aan het werk kan blijven. Heb je je re-integrerende werknemer op ánder werk ingezet en wil je weten of dat passend is en tot voldoende inkomen kan leiden, dan kunnen we een Werkplek- en/of Loonwaarde Onderzoek uitvoeren. Ben je het niet eens met een beslissing van het UWV omtrent bijvoorbeeld een WIA-aanvraag, dan kan de Arbeidsdeskundige, zo nodig samen met onze Verzekeringsarts je bijstaan tijdens je bezwaarzaak. Plan een gratis consult met onze Arbeidsdeskundigen om de opties te bespreken of vraag direct een offerte aan.

ad onderzoek in diverse situaties

Een AD-onderzoek in 10 stappen

Een Arbeidsdeskundig Onderzoek is waardevol en objectief. Het geeft handvatten voor de re-integratie van de werknemer, gebaseerd op de belastbaarheid. Op basis van de bevindingen van de Arbeidsdeskundige kunnen er werkplekaanpassingen worden gedaan, taken worden aangepast of worden besloten dat een Spoor 2 re-integratietraject aan de orde is. Daarnaast zorgt het AD-onderzoek er ook voor dat je als werkgever kunt aantonen wat je hebt ondernomen om je werknemer te laten re-integreren. Het UWV hecht hier veel waarde aan en je voldoet hiermee aan de Wet Verbetering Poortwachter. Deze wet is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de werknemer zo snel mogelijk weer kan terugkeren in eigen of ander werk.

Dit levert een Arbeidsdeskundig Onderzoek op

  • Een Arbeidsdeskundig Onderzoek houdt in dat de werksituatie van een uitgevallen werknemer wordt onderzocht en gekeken wordt naar de re-integratiemogelijkheden. Het onderzoek biedt inzicht in de stappen die zowel de werkgever als de werknemer kunnen nemen om de re-integratie van de verzuimende medewerker succesvol te maken. De bevindingen van het onderzoek worden vastgelegd in een gedegen rapport.

  • Het volledige Arbeidsdeskundig Onderzoek zelf neemt ongeveer 2 tot 3 uur in beslag. Na het gesprek met de werkgever, de werknemer, een eventueel driegesprek en het werkplekonderzoek, wordt er een rapport opgesteld. Het rapport is meestal binnen 2 weken afgerond.

  • Nee, een Arbeidsdeskundig Onderzoek is niet wettelijk verplicht. Wel is het sterk aan te raden om een AD-onderzoek uit te voeren bij langdurig ziekteverzuim. Het UWV hecht er veel waarde aan. Zet je vervolgstappen (spoor 1 en 2) te laat in? Dan kun je mogelijk alsnog een loonsanctie verwachten. Daarnaast kan het onderzoek je ook waardevolle inzichten opleveren.

Veelgestelde vragen

Arbeidsdeskundig Onderzoek

Vragen?

Langdurig verzuim van een werknemer kan ingewikkeld zijn. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt en benieuwd bent of een Arbeidsdeskundig Onderzoek in deze situatie nodig is. Ons team van Arbeidsdeskundigen staat voor je klaar om je vragen met zorg en aandacht te beantwoorden.

Nieuws