De 10 Meestgestelde Vragen over Arbeidsdeskundig Onderzoek

Arbeidsdeskundig Onderzoek geeft jou als werkgever advies over de re-integratiemogelijkheden van je werknemer. Bij VerzuimConsult krijgen we vaak vragen over alle aspecten van een AD-onderzoek. In deze blog beantwoorden we de tien meestgestelde vragen over Arbeidsdeskundig Onderzoek.

1. Wat is een Arbeidsdeskundig Onderzoek?

Een Arbeidsdeskundig Onderzoek houdt in dat de werksituatie van een uitgevallen werknemer wordt onderzocht en gekeken wordt naar de re-integratiemogelijkheden. Het onderzoek biedt inzicht in de stappen die zowel de werkgever als de werknemer kunnen nemen om de re-integratie van de verzuimende medewerker succesvol te maken. De bevindingen van het onderzoek worden vastgelegd in een gedegen rapport.

2. Wanneer wordt een Arbeidsdeskundig Onderzoek ingezet?

Een Arbeidsdeskundig Onderzoek wordt doorgaans ingezet wanneer een werknemer bijna een jaar ziek is. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter ben je als werkgever verplicht om de werknemer in de 42e ziekteweek ziek te melden bij het UWV. Dit is ook een goed moment om een AD-onderzoek aan te vragen via VerzuimConsult. Het UWV stelt als deadline voor het starten van Spoor 2 één jaar en zes weken na de eerste ziektedag van de werknemer. Om tijdig vast te stellen of een Spoor 2-traject nodig is, is het verstandig om op tijd met een AD-onderzoek te beginnen. Wanneer werkgever of werknemer twijfelt aan de zinvolheid van Spoor 2, kan een Arbeidsdeskundige dit nader onderzoeken en met een onderbouwd advies komen.

3. Hoe verloopt een Arbeidsdeskundig Onderzoek?

Een Arbeidsdeskundig Onderzoek bij VerzuimConsult bestaat uit de volgende stappen:

1.     Offerte aanvraag of (gratis) consult: plan eerst een (gratis) consult met onze Arbeidsdeskundigen om de casus te bespreken of vraag direct een offerte aan. Vervolgens plannen wij het consult in of sturen we binnen 24 uur een offerte.

2.     Inschakelen Arbeidsdeskundige: bij akkoord wordt er een Arbeidsdeskundige ingeschakeld die het AD-onderzoek gaat uitvoeren.

3.     Gesprekken werkgever en werknemer: er vinden gesprekken met de werkgever en de werknemer plaats om alles te bespreken en de situatie in kaart te brengen.

4.     Werkplekbezoek: indien nodig vindt er een werkplekbezoek plaats om te bepalen of de huidige werkplek en taken passend zijn. 

5.     Eerste conclusies: de eerste conclusies en aanbevelingen worden gedaan in plenaire bespreking.

6.     Rapportage: de Arbeidsdeskundige stelt een rapportage op naar aanleiding van het Arbeidsdeskundig Onderzoek met bevindingen en concrete adviezen. Binnen twee weken na het bezoek wordt de rapportage gedeeld. Binnen 5 werkdagen kan feedback worden gedeeld en daarna is de rapportage definitief en is daarmee het AD-onderzoek afgerond.

4. Wie betaalt het Arbeidsdeskundig Onderzoek?

De werkgever is verantwoordelijk voor het bekostigen van het AD-onderzoek. Dit valt onder de zorgplicht die een werkgever heeft om werknemers te ondersteunen bij re-integratie. VerzuimConsult brengt alle financiële scenario’s in kaart, zodat werkgevers niet voor onverwachte kosten komen te staan.

5. Is een Arbeidsdeskundig Onderzoek verplicht?

Een Arbeidsdeskundig Onderzoek is niet wettelijk verplicht, maar vormt een waardevol hulpmiddel om inzicht te krijgen in de re-integratiemogelijkheden van een werknemer, de juiste koers hiervoor te bepalen en deze goed te onderbouwen. Het is echter wel verplicht om de stappen die worden ondernomen in het re-integratieproces zorgvuldig vast te leggen. Als deze rapportage ontbreekt, kan dit nadelige gevolgen hebben bij een eventuele WIA-beoordeling door het UWV.

6. Hoe zit het met privacy tijdens het AD-onderzoek?

Privacy is een belangrijk onderdeel van het Arbeidsdeskundig Onderzoek. De Arbeidsdeskundige ontvangt alleen noodzakelijke informatie van werkgever ten behoeve van het onderzoek, zoals een IZP en gegevens over de functie. In de rapportage wordt uitsluitend gesproken over functionele beperkingen en mogelijkheden. Bij VerzuimConsult werken we strikt volgens de AVG-richtlijnen om de privacy van alle betrokkenen te waarborgen.

7. Hoelang duurt een Arbeidsdeskundig Onderzoek?

Het volledige AD-onderzoek zelf neemt ongeveer 2 tot 3 uur in beslag. Na het gesprek met de werkgever, de werknemer, een eventueel driegesprek en het werkplekonderzoek, wordt er een rapport opgesteld. Het rapport is meestal binnen 2 weken afgerond. Bij VerzuimConsult streven we ernaar om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

8. Wat zijn de voordelen van een arbeidsdeskundig onderzoek?

Een Arbeidsdeskundig Onderzoek is een waardevolle en objectieve methode om de re-integratie van een werknemer te ondersteunen. Het biedt concrete handvatten, gebaseerd op de belastbaarheid van de werknemer. Op basis van de conclusies van het onderzoek kan worden besloten tot werkplekaanpassingen, aanpassingen van taken of het inzetten van een Spoor 2 re-integratietraject.

Daarnaast helpt het AD-onderzoek werkgevers om inzichtelijk te maken welke stappen zij hebben ondernomen om de re-integratie van de werknemer te bevorderen. Dit is van groot belang voor het UWV, dat waarde hecht aan naleving van de Wet Verbetering Poortwachter. Deze wet is erop gericht om werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen, ofwel in hun eigen functie of in passend ander werk.

9. Wat gebeurt er als de werknemer niet kan terugkeren in zijn huidige functie?

Een AD-onderzoek kan uitwijzen dat de werknemer niet kan terugkeren in zijn huidige functie. We kijken dan altijd of het mogelijk is om binnen dezelfde organisatie een passende functie te vinden. Is dat niet mogelijk, dan wordt aanbevolen op een Spoor-2 traject op te starten om kansen te ontdekken bij een andere werkgever. Bij VerzuimConsult stellen we altijd een concreet zoekprofiel richting ander werk op. Dit vergroot de kans op het vinden van passend werk, het voorkomen van instroom in de WIA en het opleggen van een (mogelijke) loonsanctie door het UWV.

10. Wat als werkgever en werknemer het niet eens zijn met de uitkomsten?

Het kan voorkomen dat er onenigheid is over de uitkomsten of adviezen. In dat geval kunnen partijen in gesprek gaan met de Arbeidsdeskundige voor verduidelijking. Wij gaan altijd voor een win-win, waarbij beide belangen voorop staan. We denken actief mee met zowel werkgever als werknemer en stellen een advies op waar beide concreet mee vooruit kunnen.

Waarom kiezen voor VerzuimConsult?

Wij combineren jarenlange ervaring en expertise met een holistische aanpak, waarbij onze Arbeidsdeskundigen verder kijken dan het dossier. Zowel werkgever als werknemer bevinden zich in een onzekere situatie en wij proberen bij beide partijen deze onzekerheden weg te nemen. Ook schetsen we een helder beeld van de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid en geven advies over hoe je deze gevolgen als werkgever zo goed mogelijk beperkt voor je werknemer en organisatie. Zo voorkom je hoge en onnodige kostenposten.

Meer weten over Arbeidsdeskundig Onderzoek of direct een offerte aanvragen? Neem contact op met VerzuimConsult. Samen werken we aan een duurzame oplossing!

 

Vorige
Vorige

Arbeidsdeskundig Onderzoek stap voor stap

Volgende
Volgende

VerzuimConsult ondersteunt werkgevers projectmatig bij het optimaliseren van het re-integratiebeleid