Arbeidsdeskundig Onderzoek stap voor stap

Wanneer je werknemer al enige tijd ziek is en het onduidelijk is of en wanneer de werknemer weer kan terugkeren in eigen werk, biedt een Arbeidsdeskundig Onderzoek duidelijkheid en perspectief. Hierbij geeft de Arbeidsdeskundige advies over de re-integratiemogelijkheden van je werknemer. Indien je nog niet bekend bent met een AD-onderzoek is het fijn om te weten wat je kunt verwachten. In deze blog nemen we je stap voor stap mee door het Arbeidsdeskundig Onderzoek.

Wanneer is een Arbeidsdeskundig Onderzoek nodig?

Voordat een AD-onderzoek wordt aangevraagd is het goed om te weten wanneer het wordt toegepast. Het is overigens niet verplicht vanuit de wetgeving, maar wel een waardevol onderzoek om inzicht te krijgen in de re-integratiemogelijkheden van je werknemer. Ook draagt het bij aan het onderbouwen van de re-integratie. Het is namelijk wel verplicht om vast te leggen welke stappen zijn gezet om je werknemer te laten re-integreren.

Een Arbeidsdeskundig Onderzoek wordt in principe opgestart wanneer je werknemer bijna een jaar ziek is. Als werkgever ben je overigens vanuit de Wet Verbetering Poortwachter verplicht om je werknemer in de 42e ziekteweet ziek te melden bij het UWV. Dit is ook een goed moment om een AD-onderzoek aan te vragen. Onze Arbeidsdeskundigen onderzoeken en onderbouwen of een Spoor 2 traject zinvol is in deze situatie. Vanuit het UWV dient een Spoor 2 traject uiterlijk een jaar en 6 weken na ziekmelding van de werknemer worden opgestart. Daarom raden we aan om een AD-onderzoek tijdig aan te vragen.

Hoe gaat een AD-onderzoek in zijn werk?

Wanneer duidelijk is dat een Arbeidsdeskundig Onderzoek moet worden opgestart, worden de volgende stappen gevolgd. 

  • Stap 1: Plan een consult of vraag een offerte aan
    Wil je eerst meer weten? Neem dan contact op voor een gratis consult. Wil je graag inzicht in de kosten van een AD-onderzoek bij VerzuimConsult? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan, deze ontvang je binnen 24 uur.

  • Stap 2: De Arbeidsdeskundige wordt ingeschakeld
    Bij een akkoord op de offerte, schakelen wij een geregistreerd Arbeidsdeskundige in. Wij hebben een landelijke inzetbaarheid, waardoor er altijd een deskundige in de buurt is.

  • Stap 3: Gesprekken met werkgever en werknemer vinden plaats
    Om een goed beeld te krijgen van de situatie en re-integratiemogelijkheden binnen de organisatie, worden (aparte) gesprekken gevoerd met zowel werkgever als werknemer.

  • Stap 4: Bezoek aan de werkplek
    Indien nodig vindt er een bezoek aan de werkplek plaats, zodat de Arbeidsdeskundige een goed beeld krijgt van de werkplek en taken van de werknemer.

  • Stap 5: Eerste conclusies
    Naar aanleiding van de gesprekken en het werkplekbezoek deelt de Arbeidsdeskundige de eerste conclusies en aanbevelingen in plenaire bespreking.

  • Stap 6: De Arbeidsdeskundige schrijft en deelt de rapportage
    Vervolgens wordt de rapportage geschreven en binnen twee weken met werkgever en werknemer gedeeld.

  • Stap 7: Feedback en afronding
    Er is een mogelijkheid om feedback te geven op de rapportage. Daarna is de rapportage definitief en is het AD-onderzoek daarmee afgerond.

Meer weten over Arbeidsdeskundig Onderzoek?

Wil je graag nog meer informatie over een Arbeidsdeskundig Onderzoek? Ons team staat voor je klaar om alle vragen te beantwoorden. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of vraag direct een offerte aan.

 

Vorige
Vorige

Combinatie Arbeidsdeskundig en Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek: sneller en efficiënter

Volgende
Volgende

De 10 Meestgestelde Vragen over Arbeidsdeskundig Onderzoek