Combinatie Arbeidsdeskundig en Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek: sneller en efficiënter

Bij langdurige arbeidsongeschiktheid spelen verschillende factoren een rol bij de beoordeling van iemands inzetbaarheid. Twee belangrijke onderzoeken die hierbij vaak worden ingezet, zijn het Arbeidsdeskundig Onderzoek (ADO) en het Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek (VGO). Hoewel deze onderzoeken afzonderlijk van elkaar worden afgenomen, biedt een combinatie van beide een krachtig instrument om tot een compleet en genuanceerd beeld te komen. In deze blog bespreken we de voordelen van deze gecombineerde aanpak van VerzuimConsult.

Wat houdt een Arbeidsdeskundig Onderzoek in?

Een Arbeidsdeskundig Onderzoek houdt in dat de werksituatie van een uitgevallen werknemer wordt onderzocht en gekeken wordt naar de re-integratiemogelijkheden. Het onderzoek biedt inzicht in de stappen die zowel de werkgever als de werknemer kunnen nemen om de re-integratie van de verzuimende medewerker succesvol te maken. De bevindingen van het onderzoek worden vastgelegd in een rapportage.

Wat is een Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek? 

Het Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek (VGO) is een essentieel onderdeel om de arbeidsongeschiktheid, re-integratiemogelijkheden en duurzame inzetbaarheid van je werknemer te beoordelen. Het is de manier om de objectieve belastbaarheid in kaart te brengen middels een UWV conform FML en wordt uitgevoerd door een Verzekeringsarts.

Waarom een gecombineerde aanpak?

Een Arbeidsdeskundig Onderzoek en Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek zijn een krachtige combinatie. Het bevordert namelijk snelheid en efficiëntie. Als werkgever hoef je slechts één keer het aanvraagproces te doorlopen en kun je direct alle benodigde informatie aanleveren. Dit resulteert in een snellere oplevering en geeft zowel werkgever als werknemer sneller duidelijkheid over de vervolgstappen.

Hierdoor kun je tijdig bepalen of aanvullende re-integratiemaatregelen, zoals spoor 2, noodzakelijk zijn. Worden deze stappen te laat of niet adequaat ingezet, dan loopt de werkgever het risico op een loonsanctie. Als er vermoedens bestaan dat de werknemer het werk in de toekomst niet meer kan werken, biedt de combinatie van een VGO en ADO een sterke onderbouwing voor een IVA-aanvraag. Bovendien helpt dit de bedrijfsarts om een compleet beeld te krijgen van de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer, waardoor het re-integratieadvies beter onderbouwd kan worden.

Wanneer is een gecombineerde aanpak aan te raden?

Een gecombineerde aanpak is vooral nuttig in de volgende situaties:

  • Wanneer er onduidelijkheid bestaat over de medische belastbaarheid en hoe deze zich vertaalt naar werkmogelijkheden.

  • Wanneer werkgever en werknemer vermoeden dat werkhervatting niet mogelijk is.

  • Bij complexe re-integratievraagstukken waarin meerdere beperkingen een rol spelen.

  • Als werkgever en werknemer verschillen van inzicht over de mogelijkheden tot werkhervatting. 

Meer weten?

De combinatie van een Arbeidsdeskundig Onderzoek en een Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek biedt een integrale en efficiënte aanpak voor arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Door de medische en arbeidskundige expertise samen te brengen, ontstaat een helder en goed onderbouwd beeld van de werkmogelijkheden. Dit leidt tot snellere besluitvorming en duidelijkheid voor beide partijen. Een win-win voor zowel werkgever als werknemer. Wil je meer weten over de combinatie van het Arbeidsdeskundig Onderzoek en het Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of vraag direct een offerte aan.


Vorige
Vorige

Tweede Kamer kritisch over verlaging uitkeringen voor arbeidsongeschikten

Volgende
Volgende

Arbeidsdeskundig Onderzoek stap voor stap