VerzuimConsult ondersteunt werkgevers projectmatig bij het optimaliseren van het re-integratiebeleid
Wij ondersteunen je graag projectmatig bij het optimaliseren van het re-integratiebeleid. Wij helpen leidinggevenden en casemanagers om de eerste fase van re-integratie te versnellen. Dit doen we door te ondersteunen bij gesprekken over re-integratie en direct passende taken aan te wijzen die ingezet kunnen worden bij de eerste stappen naar volledige terugkeer in werk.
De inzet van VerzuimConsult op projectbasis zal een aantal financiële voordelen opleveren:
Verzuimende werknemers zijn eerder terug op de werkvloer en worden eerder ingezet op passende taken. Die taken hoeven niet door ander personeel/uitzendkrachten worden uitgevoerd.
Eerder betrokkenheid op de werkvloer en ondersteuning van leidinggevende bij de opvang en begeleiding ter plaatse levert én positieve ervaringen op bij de verzuimer én verkort de verzuimperiode.
Indirecte besparingen op interventies, arbodienstinzet, spoor 2 trajecten e.d.
Minder tijd en afstemming nodig door complexiteit in re-integratietrajecten
Onze jarenlange praktijkervaring wordt ondersteund door onderzoek waaruit blijkt dat werk over het algemeen goed is voor de gezondheid en dat langdurige afwezigheid het herstel kan vertragen. Het is hierbij wel belangrijk te benadrukken dat het hervatten van werk altijd afgestemd moet zijn op de medische en mentale toestand van de werknemer. Druk uitoefenen om terug te keren is contraproductief en kan leiden tot slechter herstel of terugval.
Psychologische, medische en sociologische inzichten
Het idee dat het eerder laten terugkeren van zieke werknemers naar de werkvloer de verzuimduur kan verkorten, is gebaseerd op verschillende psychologische, medische en sociologische inzichten.
1. Graduele werkhervatting
Stapsgewijze terugkeer naar werk (bijvoorbeeld parttime hervatten of met aangepaste taken en tijdscontingente opbouwschema’s) leidt tot een snellere volledige werkhervatting. Dit voorkomt langdurige afwezigheid en de mogelijke gevolgen van langdurig inactiviteit, zoals sociale isolatie en deconditionering. Het behouden van een dagelijkse routine en sociale contacten op de werkvloer kan het herstel bevorderen. Dit wordt in de revalidatiegeneeskunde ook ‘graded activity’ genoemd en het is in de bedrijfsgeneeskunde een beproefd re-integratiekundig instrument gebleken.
2. Psychologische voordelen
Werknemers die in staat worden gesteld om binnen hun mogelijkheden te werken, voelen zich vaak nuttiger en meer betrokken bij hun werk. Dit kan de motivatie verhogen om volledig terug te keren. Een vroegere terugkeer kan voorkomen dat een werknemer zich te veel en te lang identificeert met een langdurige ziekterol, wat de herstelperiode kan verlengen. De invloed van het sociale netwerk daarbij mag niet onderschat worden.
3. Werk als therapeutisch middel
Beweging en activiteit op de werkvloer, indien aangepast aan de gezondheidstoestand, kunnen bijdragen aan herstel, bijvoorbeeld bij klachten van het bewegingsapparaat. Voor werknemers met stressgerelateerde klachten kan terugkeer naar een bekende werkomgeving herstel bevorderen, mits de werkdruk en -omstandigheden goed worden beheerd.
4. Economische overwegingen
Werkgevers die investeren in re-integratietrajecten merken vaak dat de totale verzuimkosten lager uitvallen. Dit is een indirect bewijs dat snellere werkhervatting effectief kan zijn.
Benieuwd wat VerzuimConsult voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op voor een gratis consult via 026 32 59 498 of info@verzuimconsult.com.