Investeren in expertise loont: Hoe twee onderzoeken een werknemer aan het werk hielden én de werkgever € 65.000,- bespaarde
‘Wat levert het inschakelen van expertise op het gebied van verzuim mij nou eigenlijk op?’, dat is een vraag die werkgevers vaak stellen. Een recente casus binnen een zorginstelling geeft inzicht in het effect van investeren in de juiste expertise. Dankzij de inzet van een Verzekeringsgeneeskundig- én Arbeidsdeskundig Onderzoek bleef een werknemer duurzaam aan het werk, behield een hoger inkomen én bespaarde de werkgever tienduizenden euro’s aan toekomstige WIA-lasten.
De situatie: langdurig verzuim en twijfel over belastbaarheid
Een werknemer binnen een zorginstelling was inmiddels een jaar ziekgemeld. De Bedrijfsarts had de belastbaarheid vastgesteld, maar twijfelde of deze beoordeling voldoende basis bood voor goede begeleiding in het tweede ziektejaar. In plaats van te wachten of aannames te doen, werd er een Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek (VGO) ingezet om tot een onafhankelijk en sterk onderbouwd profiel van de belastbaarheid te komen. Een VGO is een uitgebreid UWV conform onderzoek inclusief rapportage en een (kritische) Functionele Mogelijkheden Lijst (FML). Het omvat een onafhankelijk medisch onderzoek dat wordt uitgevoerd om inzicht te krijgen in de medische beperkingen en mogelijkheden van een werknemer.
Lees ook: Checklist: alles wat je moet regelen bij langdurig verzuim
Dankzij deze beoordeling kon een spoor 2-traject worden voorkomen
Op basis van de uitkomsten van het Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek, werd een Arbeidsdeskundig Onderzoek gestart. Dit onderzoek stelt vast of en hoe je werknemer kan terugkeren in het eigen werk. Op basis van de bevindingen van de Arbeidsdeskundige kunnen er werkplekaanpassingen worden gedaan, taken worden aangepast of worden besloten dat een Spoor 2 re-integratietraject aan de orde is. Daarnaast zorgt het AD-onderzoek er ook voor dat je als werkgever kunt aantonen wat je hebt ondernomen om je werknemer te laten re-integreren.
Uit het Arbeidsdeskundig Onderzoek bleek dat de werknemer structureel halve dagen zijn eigen werk kon blijven doen. Het eigen werk werd namelijk – voor halve dagen – als passend beoordeeld. Goed nieuws voor zowel de werknemer als de werkgever. Dankzij deze beoordeling kon een spoor 2-traject worden voorkomen.
Wat als deze onderzoeken niet waren ingezet?
Om een goede vergelijking te kunnen maken, schetsen we ook het alternatieve scenario. Wat als zowel het Verzekeringsgeneeskundig- als het Arbeidsdeskundig Onderzoek niet waren ingezet? In die situatie zou alleen de eerste belastbaarheidsinschatting van de Bedrijfsarts zijn gevolgd. Op basis van deze inschattingen kon worden geconcludeerd dat het eigen werk niet passend was. Reden om een spoor 2-traject te starten, met als gevolg vrijwel zeker volledige instroom in de WIA. Daarnaast zou dit betekenen dat de werknemer beperkte kansen zou hebben op nieuw werk vanwege leeftijd, eenzijdige werkervaring, beperkte opleiding en fysieke beperkingen.
Lees ook: De 10 meestgestelde vragen over Arbeidsdeskundig Onderzoek
Wat hebben de onderzoeken concreet opgeleverd?
De uitkomst van deze investering in deskundigheid levert zowel de werkgever en werknemer verschillende voordelen op:
De werknemer blijft duurzaam aan het werk, voelt zich gewaardeerd en houdt via de combinatie van werk en uitkering (LGU en later LAU1) een aanzienlijk hoger inkomen.
De werkgever bespaart direct op kosten van een spoor 2-traject én indirect op circa € 65.000,- aan toegerekende WIA-lasten over de tien jaar na de wachttijd, als eigenrisicodrager.
Hiermee toont deze casus aan dat investeren in expertise zeker loont. Bij VerzuimConsult vinden we het belangrijk om een helder beeld te schetsen van eventuele financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid en geven we advies over hoe je deze gevolgen als werkgever zo goed mogelijk beperkt voor je werknemer en organisatie. We raden dan ook zeker aan om een deel van de besparingen die worden gedaan door de inzet van expertise, in te zetten voor verzuimpreventie. Door eerder signalen op te vangen en preventieve maatregelen te nemen, kunnen nog meer werknemers behouden blijven voor werk – en worden nieuwe uitval en kosten voorkomen.
Wil je meer weten over onze onderzoeken of weten welke expertise bij jou het verschil kan maken? Onze professionals hebben jarenlange ervaring en staan voor je klaar. Neem contact op via 026 32 59 498, info@verzuimconsult.com of vul ons contactformulier in.