Checklist: alles wat je moet regelen bij langdurig verzuim

Je spreekt van langdurig verzuim wanneer een werknemer langer dan zes weken onafgebroken ziek is en niet in staat is om zijn of haar werk te verrichten. Bij langdurig verzuim moeten zowel de werkgever als de werknemer zich houden aan de Wet verbetering Poortwachter. Wil je weten waar je als werkgever aan moet voldoen bij langdurig verzuim? Je leest er alles over in deze blog.

Wet verbetering Poortwachter

De Wet verbetering Poortwachter (WvP) is erop gericht effectieve en duurzame re-integratie te bevorderen. Sinds de invoering in 2002 zorgt deze wet voor een gestructureerd re-integratieproces, waarbij werkgever en werknemer gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het herstel en de terugkeer naar werk. Gerichte aandacht stimuleert de re-integratie en kan langdurig verzuim beperken en soms zelfs voorkomen.

Checklist werkgever bij langdurig verzuim

1. Ziekmelding bij de Bedrijfsarts of Arbodienst

  • Binnen één week na de eerste ziektedag moet de werkgever de werknemer ziekmelden bij de Arbodienst of Bedrijfsarts.

  • Bij langer dan 6 weken verzuim moet er een probleemanalyse worden opgesteld.

  • In een aantal gevallen is het verstandig eerder een advies aan de Bedrijfsarts of Arbodienst te vragen. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsconflict of psychisch verzuim.

  • Gerichte actie of een interventie (hulp) kan in dat geval lang verzuim voorkomen.

2. Probleemanalyse (uiterlijk in week 6)

  • De Bedrijfsarts beoordeelt de situatie en stelt vast wat de mogelijkheden voor re-integratie zijn.

  • Op basis hiervan geeft de Bedrijfsarts advies over hoe en wanneer de werknemer weer (gedeeltelijk) aan het werk kan en wat en wat er nodig is om de re-integratie te ondersteunen. Dit advies wordt vastgelegd in de Probleemanalyse.

3. Plan van aanpak (uiterlijk in week 8)

  • Werkgever en werknemer maken samen een plan op basis van de probleemanalyse.

  • Hierin staat wat beide partijen gaan doen om tot re-integratie te komen.

4. Ziekmelding UWV (week 42)

Als werkgever ben je vanuit de Wet Verbetering Poortwachter verplicht om in de 42e ziekteweek je werknemer ziek te melden bij het UWV.

5. Voortgangsgesprekken en evaluatie (tot week 52)

  • De Bedrijfsarts/Arbodienst evalueert regelmatig het herstel en de belastbaarheid en geeft advies over vervolgstappen en interventies.

  • De werkgever voert regelmatig gesprekken met de werknemer over de voortgang van de re-integratie.

  • Nieuwe afspraken worden vastgelegd in een evaluatie en het plan van aanpak wordt zo nodig bijgesteld.

6.     Voorbereiding op Arbeidsdeskundig Onderzoek

Vraag de Bedrijfsarts enkele weken voor het Arbeidsdeskundig Onderzoek om de belastbaarheid in kaart te brengen. Hier wordt de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML), het Inzetbaarheidsprofiel (IZP) of de Beschrijving van Arbeidsbelastbaarheid en Re-integratie (BAR) voor gebruikt. Dit heeft een Arbeidsdeskundige nodig om het Arbeidsdeskundig Onderzoek uit te voeren.

7.     Arbeidsdeskundig Onderzoek (tussen week 42 en 50)

De deadline vanuit het UWV voor het opstarten van Spoor 2 is een jaar en 6 weken vanaf de ziekmelding van de werknemer. Het is daarom raadzaam om tijdig te starten met een AD-onderzoek om vast te stellen of een 2e-spoortraject nodig is. Mocht dit traject niet zinvol zijn, dan kan een Arbeidsdeskundig Onderzoek dit nader onderzoeken en onderbouwen. Als eerder duidelijk is dat terugkeer naar het eigen werk niet haalbaar is, dan kan het Arbeidsdeskundig Onderzoek ook naar voren worden gehaald.

8. Eerstejaarsevaluatie (rond week 52)

    • Werkgever en werknemer evalueren het eerste ziektejaar.

    • Als terugkeer naar het eigen werk nog niet mogelijk is, wordt gekeken naar andere re-integratiemogelijkheden. Verandert het einddoel van de re-integratie dan maken werkgever en werknemer daar afspraken over en leggen dat vast in de Eerstejaarsevaluatie.

9. Tweede spoor (uiterlijk in het tweede ziektejaar)

    • Als terugkeer in de eigen functie niet lukt, moet de werkgever zoeken naar passend werk binnen het eigen bedrijf, maar ook daarbuiten (het ‘2e-spoor’). Is het rond de 52e week onzeker of de re-integratie bij de eigen werkgever gaat lukken, dan moet parallel aan de interne re-integratie ook een 2e-spoortraject worden opgestart.

10. Eindevaluatie en WIA-aanvraag (uiterlijk in week 91-93)

    • De werkgever stelt samen met de werknemer een eindevaluatie op.

    • De werknemer moet voor week 93 een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV.

    • Een Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek is een goed instrument om in te zetten ter voorbereiding op een WIA-aanvraag.

    • Het UWV beoordeelt of de werkgever voldoende heeft gedaan aan de re-integratie en of de werknemer recht heeft op een WIA-uitkering.

Ondersteuning nodig bij langdurig verzuim?

We snappen dat er veel op je afkomt tijdens langdurig verzuim. Heb je behoefte aan ondersteuning? VerzuimConsult denkt graag met je mee. Onze professionals zijn gespecialiseerd binnen drie disciplines: sociaal-medisch, financieel en juridisch. Wij analyseren de mogelijke scenario’s op ieder vlak. Zodat beslissingen met de juiste kennis en inzichten kunnen worden genomen en zowel werkgever als werknemer niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Vorige
Vorige

Jurgen van der Baan versterkt VerzuimConsult als Consultant

Volgende
Volgende

De rol van de Bedrijfsarts versus de Verzekeringsarts: wie doet wat?