Arbeidsdeskundig Onderzoek en Wetgeving: Wat zegt de Wet Verbetering Poortwachter?
Wanneer je als werkgever en werknemer met langdurig verzuim te maken krijgt, zijn er allerlei verplichtingen vanuit de Wet Verbetering Poortwachter waar je aan moet voldoen. Maar wat houdt deze wet precies in en welke verplichtingen brengt dit met zich mee rondom Arbeidsdeskundig Onderzoek? Deze vragen beantwoorden we in deze blog.
Wet Verbetering Poortwachter
De Wet Verbetering Poortwachter (WVP) is een cruciale wetgeving in Nederland die werkgevers en werknemers helpt om langdurig ziekteverzuim te beperken en een succesvolle re-integratie te bevorderen. Deze wet is in 2002 ingevoerd en heeft als doel langdurig ziekteverzuim te verminderen door een gestructureerd proces van re-integratie te waarborgen. Werkgevers en werknemers hebben volgens deze wet samen de verantwoordelijkheid om actief aan de slag te gaan met herstel en terugkeer naar werk.
Is een Arbeidsdeskundig Onderzoek verplicht vanuit de WVP?
Een Arbeidsdeskundig Onderzoek is niet wettelijk verplicht vanuit de Wet Verbetering Poortwachter. Toch is het wel verstandig om een AD-onderzoek te laten uitvoeren. Het draagt namelijk wel bij aan het voldoen aan de verplichtingen vanuit de WVP. Een AD-onderzoek zorgt er namelijk niet alleen voor dat je inzicht krijgt in de re-integratiemogelijkheden van je werknemer. Het zorgt er ook voor dat je kunt onderbouwen waarom bepaalde keuzes worden gemaakt en een degelijke rapportage kunt aanleveren. Het is namelijk vanuit de WVP wel verplicht om vast te leggen welke stappen zijn gezet om je werkgever te laten re-integreren. Indien je hier niet aan voldoet, kan dit gevolgen hebben voor de eventuele WIA-beoordeling door het UWV.
De rol van de Arbeidsdeskundige binnen de WVP
Een Arbeidsdeskundige analyseert de volgende aspecten:
1. Huidige functie: Kan de werknemer (gedeeltelijk) terugkeren naar zijn eigen werk?
2. Aanpassingen: Welke aanpassingen aan de werkplek of het takenpakket zijn nodig en mogelijk?
3. Alternatieve functies binnen de organisatie: Zijn er andere passende functies beschikbaar binnen het bedrijf?
4. Spoor 2-trajecten: Als terugkeer binnen het huidige bedrijf niet mogelijk is, bekijkt de Arbeidsdeskundige de mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Gevolgen van niet-naleving van de Wet Verbetering Poortwachter
Als werkgever en werknemer hun verplichtingen onder de Wet Verbetering Poortwachter niet nakomen, kan dit leiden tot sancties. Het UWV kan besluiten om de loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever te verlengen met maximaal 12 maanden. Het niet naleven van de WVP kan dus serieuze financiële gevolgen hebben. Het is dus essentieel om het re-integratieproces – waaronder een Arbeidsdeskundig Onderzoek - serieus te nemen.
Meer weten over het Arbeidsdeskundig Onderzoek?
Door het Arbeidsdeskundig Onderzoek op het juiste moment in te zetten, voldoen werkgevers en werknemers niet alleen aan hun wettelijke verplichtingen, maar werken ze ook samen aan een succesvolle terugkeer naar werk. Meer weten over een AD-onderzoek? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of vraag direct een offerte aan.