Taakdelegatie bestaat langer dan je waarschijnlijk denkt
Taakdelegatie door Bedrijfsartsen bestaat veel langer dan de meeste mensen beseffen. De NVAB publiceerde in 2004 het eerste standpunt 'Delegatie van taken door de Bedrijfsarts bij Verzuimbegeleiding'. Voor die tijd waren er al Bedrijfsartsen aan het experimenteren met deze constructie. Dit werd vaak aangeduid als werken in de 'verlengde arm' van de Bedrijfsarts. Heel af en toe hoor je die term nog wel eens. Er werd ook toen al door Bedrijfsartsen nauw samengewerkt met Arboverpleegkundigen en Casemanagers.
Een duidelijk kader voor deze werkwijze
Vanuit de praktijk ontstond de behoefte aan een duidelijk kader voor deze werkwijze en dat heeft uiteindelijk tot de publicatie van het NVAB-standpunt uit 2004 geleid. Dit document is heel lang ongewijzigd gebleven; er was een stevig fundament neergezet dat weer terugkomt in latere versies van het NVAB-standpunt. Pas in 2018 verscheen de eerste update. Daarna zag je Taakdelegatie door het tekort aan Bedrijfsartsen steeds meer in een stroomversnelling komen. Omdat er veel parallellen bestaan tussen Taakdelegatie en supervisie is het standpunt in 2022 uitgebreid naar het huidige ‘Standpunt Delegatie van taken door de Bedrijfsarts en supervisie’. Supervisie is het delegeren van taken aan Artsen in opleiding tot bedrijfsarts (AIOS) en Artsen niet in opleiding tot bedrijfsarts (ANIOS).
Misverstanden over deze werkwijze
Ondanks het feit dat Taakdelegatie in praktijk al heel lang voorkomt is de concrete invulling nog vrij onbekend bij Bedrijfsartsen. Hierdoor bestaan er veel misverstanden over deze werkwijze. Veel Bedrijfsartsen ervaren Taakdelegatie als onveilig. Zij denken dat hun 'kop op het hakblok' van het tuchtrecht ligt als er iets misgaat in de Taakdelegatie; vooral als er taken naar een niet BIG-geregistreerde collega wordt gedelegeerd zoals een casemanager of POB. In praktijk komt dit echter zelden voor.
Duidelijke voorwaarden is de basis van een solide werkwijze
Op 27 februari gaf bedrijfsarts Frans van den Nieuwenhof een workshop Taakdelegatie aan een groep Bedrijfs- en Verzekeringsartsen waar vanuit VerzuimConsult mee wordt samengewerkt. Frans is één van de pionieren die ver vóór 2004 al gebruik maakte van Taakdelegatie en hier dus veel ervaring mee opbouwde. In de training liet hij zien dat er hele duidelijke voorwaarden voor Taakdelegatie zijn. Daarnaast is beschreven welke taken kunnen worden gedelegeerd en welke strikt aan de Bedrijfsarts zijn voorbehouden. Als je dit combineert met strikte afspraken en deze ook goed verankert in een overeenkomst en periodiek aandacht besteed aan toetsing van de bekwaamheid van de taakgedelegeerden, dan heb je een hele solide en veilige werkwijze.
Weinig toezicht
Je zult dan ook heel weinig jurisprudentie vinden die betrekking heeft op Taakdelegatie. Dat in tegenstelling tot supervisie aan artsen. Bedrijfsartsen gaan door de medische achtergrond van de gesuperviseerde te vaak uit van misplaatst vertrouwen, waardoor er te weinig toezicht plaatsvindt. Dat leidt in praktijk wel vaak tot vervelende tuchtprocedures.
VerzuimConsult is van plan in de toekomst regelmatig workshops Taakdelegatie door en voor Bedrijfsartsen te geven. Wil je deze bijwonen? Houd dan de maandelijkse nieuwsbrief in de gaten.