De rol van de Bedrijfsarts versus de Verzekeringsarts: wie doet wat?

Wanneer een werknemer ziek wordt en (tijdelijk) niet kan werken, komen er vaak verschillende artsen in beeld. Twee belangrijke spelers in dit proces zijn de bedrijfsarts en de verzekeringsarts. Hoewel hun rollen soms door elkaar gehaald worden, hebben zij verschillende taken. In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen een Bedrijfsarts en een Verzekeringsarts, en wat hun verantwoordelijkheden zijn.

Wat doet een Bedrijfsarts?

Een Bedrijfsarts richt zich op de gezondheid van werknemers binnen een bedrijf. De Bedrijfsarts wordt meestal ingeschakeld door de werkgever en adviseert over re-integratie en preventie.

 De belangrijkste taken van de Bedrijfsarts zijn:

  • Beoordelen of een werknemer (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is en welke werkzaamheden nog mogelijk zijn.

  • Adviseren over re-integratie, passende werkhervatting en interventies die dat ondersteunen.

  • Voorkomen van beroepsziekten en bevorderen van gezond werken.

  • Overleggen met werkgevers over het opstellen van verzuim- en preventief beleid.

Een Bedrijfsarts geeft alleen advies en neemt geen beslissingen over de rechten en plichten van een werknemer. De werkgever en werknemer zijn zelf verantwoordelijk voor het opvolgen van de adviezen. Als adviezen niet worden opgevolgd en het gaat mis, dan kan de werkgever daar wel op worden aangesproken. Dat kan tot sancties vanuit het UWV of juridische procedures leiden. Dat geldt ook voor de werknemer, die is verplicht actief mee te werken aan de re-integratie en dient opvolging aan adviezen van de bedrijfsarts te geven.

Wat doet een Verzekeringsarts?

Een Verzekeringsarts beoordeelt in hoeverre iemand recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De Verzekeringsarts beoordeelt niet alleen de medische situatie van een werknemer, maar kijkt ook naar de gevolgen voor de arbeids(on)geschiktheid.

 De belangrijkste taken van een Verzekeringsarts zijn:

  • Beoordelen of een werknemer recht heeft op een WIA-, WAO-, Wajong- of Ziektewet-uitkering.

  • Vaststellen in hoeverre iemand arbeidsongeschikt is en welke mogelijkheden er nog zijn. Een Arbeidsdeskundige kan dit vertalen naar passende taken en functies.

  • Samenwerken met Arbeidsdeskundigen om een inschatting te maken van het resterende arbeidsvermogen.

  • Herbeoordelingen uitvoeren om te kijken of de situatie van de werknemer is verbeterd of verslechterd.

Een onderzoek dat wordt uitgevoerd door de verzekeringsarts om inzicht te krijgen in bovenstaande is het Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek. Wij zullen in een apart artikel meer aandacht besteden aan de specifieke rol van de Verzekeringsarts bij de begeleiding van ex-werknemers in de ziektewet voor werkgevers die eigen risicodrager zijn.

De belangrijkste verschillen op een rij

  • Een Bedrijfsarts werkt voor een werkgever of Arbodienst en een Verzekeringsarts werkt voor het UWV of een verzuimspecialist zoals VerzuimConsult.

  • Waar de focus van de Bedrijfsarts op begeleiding en re-integratie ligt, is dit voor de verzekeringsarts het beoordelen van de (mate van) arbeids(on)geschiktheid.

  • Verder is er al regelmatig contact met Bedrijfsarts vanaf het begin van het verzuim en komt de Verzekeringsarts meestal pas na 2 jaar ziekte in beeld. Het kan echter nuttig zijn om de Verzekeringsarts eerder in te schakelen.

De Verzekeringsarts kan ook tijdens de re-integratie voor duidelijkheid zorgen

Alhoewel er vaste momenten zijn dat de Verzekeringsarts een actieve rol heeft, kan het heel erg nuttig zijn om ook tijdens de re-integratie al gebruik te maken van een VGO. Bijvoorbeeld als er onduidelijkheid bestaat over de belastbaarheid van een werknemer. De Verzekeringsarts zorgt dan voor een objectieve medische beoordeling. Een Verzekeringsarts kan ook samen met een Arbeidsdeskundige worden ingezet om een beeld te krijgen wat de uitkomst van de WIA-beoordeling zou zijn. Zij kunnen op basis van de beperkingen en mogelijkheden helpen om een aantal financiële scenario’s uit te werken. Werkgever en werknemer weten beter waar ze aan toe zijn en dat werk vaak heel verhelderend. Dit kan helpen om de juiste vervolgstappen te kiezen.

Schakel Bedrijfs- en Verzekeringsartsen in via VerzuimConsult

VerzuimConsult levert bedrijfsartsen binnen Taakdelegatie en biedt de mogelijkheid om een Verzekeringsgeneeskundig Onderzoek te laten uitvoeren door eigen Verzekeringsartsen. Meer weten over hoe de Bedrijfsartsen en Verzekeringsartsen van VerzuimConsult jou als werkgever kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op.

Vorige
Vorige

Checklist: alles wat je moet regelen bij langdurig verzuim

Volgende
Volgende

Hoe staat het met de toekomst van ons Arbeidsongeschiktheidsstelsel?