VerzuimConsult en St. Antonius Ziekenhuis behalen gelijk bij Bezwaar & Beroep: onterechte loonsanctie teruggedraaid, oordeel Bedrijfsarts bevestigd
De professionele ruimte van de Bedrijfsarts verdient respect en kan door het UWV niet lichtvaardig terzijde worden geschoven. Zeker niet wanneer het UWV zelf erkent dat de werknemer psychisch of fysiek bijzonder kwetsbaar is. Een Verzekeringsarts moet dan met de grootst mogelijke zorgvuldigheid te werk gaan – en alleen met een gedegen onderbouwing tot een afwijkend oordeel komen. Dit is de kern van een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in een Bezwaar & Beroep, die het belang van de professionele oordeelsvrijheid van de Bedrijfsarts onderstreept.
Onvoldoende re-integratie inspanningen met een loonsanctie als gevolg
In de zaak draaide het om een werknemer met een kwetsbare gezondheidssituatie, waarbij het UWV eerder stelde dat de re-integratie inspanningen onvoldoende waren, onder meer vanwege gebreken in de medische beoordeling en advies van de Bedrijfsarts. In dit geval is de werkgever eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ERD ZW). De werknemer ging ziek uit dienst en er werd een Ziektewetuitkering toegekend. Na twee jaar heeft zij de aanvraag voor een WIA-uitkering ingediend. Hierop volgde een bezoek aan een Verzekeringsarts en werd een Functionele Mogelijkheden Lijst opgesteld. Vervolgens werd het re-integratieverslag beoordeeld door een Arbeidsdeskundige. Deze concludeerde dat de re-integratie inspanningen onvoldoende zijn geweest en er geen deugdelijke grond is voor dit verzuim. Hieruit volgde een ziekengeldsanctie; de werkgever diende het ziekengeld van de werknemer ruim 52 weken door te betalen. De werkgever was het niet eens met de sanctie en ging in hoger beroep en werd daarin bijgestaan door een medisch adviseur vanuit VerzuimConsult.
Onvoldoende argumentatie, het oordeel van de Bedrijfsarts mag niet zomaar worden verworpen
In de zaak stond deze vraag centraal: Heeft het UWV terecht het tijdvak waarin de werkneemster recht heeft op ziekengeld op grond van de Ziektewet verlengd met 52 weken (ziekengeldsanctie) en was er daarmee inderdaad een tekortkoming in het sociaal medisch handelen van de Bedrijfsarts? De conclusie is: nee. De CRvB stelt vast dat de Bedrijfsarts een ruime professionele beoordelingsmarge heeft, met name bij complexe en langdurige ziektegevallen. Het argument dat de Verzekeringsarts in sociaal-medisch opzicht anders zou hebben gehandeld is onvoldoende om de conclusie te trekken dat de Bedrijfsarts de hem toekomende marge heeft overschreden. Het oordeel van een Bedrijfsarts mag niet zomaar worden verworpen zonder eigen, zorgvuldig en volledig medisch onderzoek, én zonder duidelijke, inhoudelijke argumentatie. In deze zaak ontbraken zulke zwaarwegende gronden: de Verzekeringsarts van het UWV voerde geen eigen onderzoek uit dat de conclusies van de bedrijfsarts overtuigend weersprak. Dit weegt extra zwaar omdat het UWV zelf had onderkend dat de werknemer in een uiterst kwetsbare positie verkeerde.
Standpunt UWV afgewezen, ziekengeldsanctie onterecht
De Raad wijst daarom het standpunt van het UWV af en bevestigt dat de werkgever in dit geval wél aan zijn re-integratieverplichtingen heeft voldaan. Deze uitspraak benadrukt dat de professionele beoordeling van de Bedrijfsarts serieus genomen moet worden en dat een Verzekeringsarts alleen met sterke onderbouwing tot een afwijkend oordeel mag komen.
VerzuimConsult ondersteunt je tijdens een Bezwaar & Beroep
Heb je een beslissing van het UWV ontvangen waar je het niet mee eens bent? Bijvoorbeeld over een WIA-, Ziektewet- of WW-uitkering? Dan kun je kiezen voor Bezwaar & Beroep. Wij staan voor je klaar om je hierin te begeleiden, zodat je de best mogelijke kans maakt om je gelijk te halen. We horen jouw verhaal aan, beoordelen de beslissing van het UWV en verdiepen ons in de materie. Als we de kansen ook maar enigszins succesvol achten, nemen we het voor jou, je werknemer en je bedrijf op. Neem contact met ons op of vraag direct een offerte aan.