Arbeidsdeskundig Onderzoek
Preventief, curatief, oplossend

Is je werknemer al enige tijd ziek? Of is er geen uitzicht op wanneer de medewerker weer zijn of haar werk kan oppakken? Dan is een Arbeidsdeskundig Onderzoek nodig. De Arbeidsdeskundigen van VerzuimConsult helpen je als werkgever hier graag bij. Het onderzoek moet uitwijzen of de werknemer kan terugkeren op de eigen werkplek. 

Wat is een Arbeidsdeskundig Onderzoek?

Met het Arbeidsdeskundig Onderzoek - ook wel AD-onderzoek - krijg je als werkgever advies over de beste manieren om je zieke werknemer weer aan de slag te krijgen. De arbeidsdeskundige pakt dit grondig aan door zowel met jou als met de werknemer te spreken en indien nodig zelfs de werkplek te bezoeken. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de Lijst van arbeidsmogelijkheden en beperkingen (LAB), waar de bedrijfsarts zijn of haar mening geeft over wat de werknemer aankan. Dit geeft je snel helderheid over de re-integratiemogelijkheden van je werknemer.

Wanneer een Arbeidsdeskundig Onderzoek?

In de Arbowet staat niet specifiek het Arbeidsdeskundig Onderzoek beschreven. Wel is het belangrijk (ook voor de wet) om te onderzoeken hoe je werknemer zo goed mogelijk kan blijven werken. Je moet namelijk met een rapport kunnen aantonen wat je hebt ondernomen aan de aan de Re-integratie van uw werknemer. Indien je dit niet kunt bewijzen, kan dit gevolgen hebben voor de eventuele beoordeling van het UWV vanuit de WIA. 

Verzuimconsult

Hoe gaan we te werk?

De basis voor het onderzoek wordt altijd gevormd door de verstrekte informatie van de opdrachtgever of arbodienst. Deze input bevat in ieder geval een probleemanalyse en beschrijft de actuele belastbaarheid van de werknemer volgens de Bedrijfsarts. Wij lezen ons in en zetten (indien nodig) kritische vraag- en/of uitroeptekens. Bij een Arbeidsdeskundig Onderzoek geven we antwoorden op onder meer de onderstaande vragen:

  • Hoe is het gesteld met de Belastbaarheid van je werknemer?

  • Heeft de werknemer zicht op terugkeer naar eigen werkplek?

  • Is het mogelijk om de werkzaamheden aan te passen aan de situatie van je werknemer, zodat hij / zij toch optimaal kan functioneren? 

  • Zo niet: kan de werknemer binnen de organisatie een andere functie uitvoeren?

  • Moet er gezocht worden naar een werkplek buiten de eigen organisatie (Re-integratie tweede spoor)?

Adviezen 100% UWV proof

Wij willen alle ins en outs volledig kennen om een goed beeld van de betreffende werksituatie en de mogelijke integratiekansen voor ogen te hebben. Daarna gaan we diepgaande gesprekken – bij voorkeur op de werkvloer – met de werknemer en werkgever aan. Pas dan maken wij de balans op en rapporteren onze adviezen.

Die adviezen zijn waterdicht en 100% UWV proof. Ze kunnen dan ook direct uitgevoerd worden, wat kostbare tijd bespaart. Maar ook dan laten we bij VerzuimConsult de zaak niet los. Een zorgvuldige begeleiding van de uitvoering in de praktijk blijkt een bewezen factor voor succes. Wij monitoren op verzoek het proces daarom tot het compleet is afgerond en werkgever en werknemer gelukkig met de ontstane situatie zijn.

Verzuimconsult

Kies voor de 5 zekerheden van ons Arbeidsdeskundig Onderzoek


1. Kies voor de grootst mogelijke zekerheid

Je moet kunnen rekenen op een goed en volledig onderbouwd Re-integratie advies met oog voor gezondheid, werk en inkomen. Met Arbeidsdeskundigen die gelijk begrijpen waar het in uw specifieke situatie om draait en die direct helpen bij het behalen van de best mogelijke Re-integratieoplossing voor alle partijen.

2. Kies voor een persoonlijke aanpak

Wij vinden een persoonlijk gesprek op de werkplek belangrijk om het beste advies te kunnen geven. We bespreken dan alle invalshoeken, knelpunten, onzekerheden en vraagstukken vanuit ons 360º Re-integratiemodel. We zien daarbij niets over het hoofd. Tijdens onze gesprekken schetsen we een duidelijk beeld over het financiële plaatje voor nu en later. Hoe ziet het inkomen van je werknemer er straks uit? Wat gaat dit jouw organisatie kosten?  Wat is er nodig om de Re-integratie te laten slagen en welke opties zijn er? Niets is standaard, alles is persoonlijk.

3. Kies voor durf, lef en een frisse kijk op zaken

Wij kijken kritisch naar Re-integratie, zorgen dat er geen enkele stap wordt overgeslagen maar ook niet nodeloos wordt gezet. Onze kennis van wet- en regelgeving reikt dusdanig ver dat wij onderbouwd kunnen afwijken van de standaard Re-integratie route, zodat wij recht doen aan de situatie. We helpen werkgevers bij het inzichtelijk maken van passend werk binnen de eigen onderneming, schetsen verschillende scenario’s en stippelen met u een route uit om het best mogelijke resultaat voor jou, jouw onderneming en de werknemer te bereiken.

4. Kies voor kennis, inzicht en jarenlange ervaring

Is er sprake van een schrijnend of complex verzuimgeval? Geen uitdaging gaat ons te ver, wij lossen het altijd voor je op. We leggen duidelijk uit wat je te wachten staat (financieel, juridisch en sociaal medisch), creëren inzicht in het vervolg van het traject en geven handvatten om aan de slag te gaan.

5. Kies voor de beste partners voor uw bedrijf

Door uitstekende kennis van wet- en regelgeving en onze UWV conforme manier van werken kunnen we behulpzaam zijn bij ieder vraagstuk m.b.t. ziekteverzuim. En wil je als werkgever dit alles naar een hoger beleidsplan tillen, dan ben je ook bij ons aan het juiste adres voor sociaal bedrijfskundig advies in de ruimste zin van het woord.

Ook een arbeidsdeskundig onderzoek starten?

Wij gaan altijd voor het beste resultaat voor de werknemer én werkgever. Ook een Arbeidsdeskundig Onderzoek starten? Neem gerust eens contact met ons op. Dan bekijken we graag de situatie.

Ervaringen van werkgevers die we hebben geholpen

“VerzuimConsult onderscheidt zich wat ons betreft door maatwerk en kwaliteit te leveren. Wij ervaren de interviews met zowel de werkgever als met de medewerkers als verhelderend en duidelijk. Alle partijen weten waar ze aan toe zijn en waar het AD-onderzoek voor is bedoeld, waarbij ook het wettelijk kader goed in beeld komt. De rapportages zijn kritisch en degelijk en ook met onze eigen kritische vragen kunnen we bij de arbeidsdeskundigen terecht.”

Dennis WiegersAdviseur verzuim & inzetbaarheidDe Zorggroep
Arbeidsdeskundig onderzoek

Veelgestelde vragen arbeidsdeskundig onderzoek

Wat houdt een arbeidsdeskundig onderzoek in?
Een arbeidsdeskundig onderzoek houdt in dat de werksituatie van een uitgevallen medewerker wordt onderzocht en gekeken wordt naar de re-integratiemogelijkheden. Het onderzoek biedt inzicht in de stappen die zowel de werkgever als de medewerker kunnen nemen om de re-integratie van de verzuimende medewerker succesvol te maken. De bevindingen van het onderzoek worden vastgelegd in een gedegen rapport.
Hoe lang duurt een arbeidsdeskundig onderzoek?
Het volledige arbeidsdeskundig onderzoek zelf neemt ongeveer 3 tot 4 uur in beslag. Na het gesprek met de werkgever, de werknemer, een eventueel driegesprek en het werkplekonderzoek, wordt er een rapport opgesteld. Het rapport is meestal binnen 2 weken afgerond.
is een arbeidsdeskundig onderzoek verplicht vanuit het UWV?
Nee, een Arbeidsdeskundig Onderzoek is niet wettelijk verplicht. Wel is het sterk aan te raden om een AD-onderzoek uit te voeren bij langdurig ziekteverzuim. Het UWV hecht er veel waarde aan. Zet je vervolgstappen (spoor 1 en 2) te laat in? Dan kun je mogelijk alsnog een loonsanctie verwachten. Daarnaast kan het onderzoek je ook waardevolle inzichten opleveren.

Neem contact op

Vragen? We beantwoorden ze graag. Neem contact op en we komen zo snel mogelijk terug op uw bericht

ISO 9001 Certificering