'Wat is daadwerkelijk de loonwaarde van mijn zieke werknemer?' 

Laura is vijf jaar geleden als Verpleegkundige IG begonnen in een zorginstelling. Werk dat ze met veel plezier doet, alleen is ze twee jaar geleden ziek geworden. Hierdoor lukt het haar niet meer om haar functie uit te voeren. Gelukkig heeft zij met haar werkgever een andere functie binnen de zorginstelling gevonden, als Administratief Medewerker. Ze voert nu voornamelijk bureauwerkzaamheden uit. Ook zijn haar uren teruggeschroefd van 32 uur naar 20 uur per week. Laura heeft een WIA-uitkering aangevraagd en is in afwachting van de beoordeling. Om deze aanvraag te beoordelen, moet de loonwaarde worden vastgesteld. Maar hoe gaat dit in zijn werk en wat is de invloed hiervan op Laura en haar werkgever?

Praktisch beoordelen

De loonwaarde is de waarde – uitgedrukt in geld - van het werk wat nog (wel) kan worden uitgevoerd. Vanaf 1 juli 2024 is er een nieuwe tijdelijke maatregel ingevoerd bij arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen door het UWV: het Praktisch Beoordelen. Deze nieuwe maatregel is geïntroduceerd om de wachttijden voor een WIA-beoordeling te verkorten en zal de komende drie jaar van kracht zijn. Hierdoor krijgt Laura sneller duidelijkheid over haar aanvraag en zit ze minder lang in onzekerheid.

Met het voorstel Praktisch Beoordelen wordt de mate van arbeidsongeschiktheid bij de WIA-beoordeling gebaseerd op de loonwaarde uit het werk dat Laura feitelijk doet. De theoretische schatting wordt hierbij achterwege gelaten en de arbeidsdeskundige van het UWV bepaalt de (praktische) loonwaarde.

Loonwaarde Onderzoek

Wel of geen toekenning van een WIA-recht kan voor zowel Laura als haar werkgever verstrekkende financiële gevolgen hebben. Laura’s werkgever besluit om een onafhankelijk en objectief Loonwaarde Onderzoek te laten uitvoeren. Hierbij brengt een Arbeidsdeskundige de daadwerkelijke productiviteit van Laura in kaart en drukt dit uit in loonwaarde.

Duurzame inzetbaarheid

Het Loonwaarde Onderzoek heeft voor waardevolle inzichten gezorgd. Laura’s werkgever heeft niet alleen inzicht gekregen in haar loonwaarde, maar ook een duidelijk beeld van haar productiviteit.

Deze inzichten zorgen ervoor dat Laura’s inzetbaarheid ook in de toekomst kan worden gewaarborgd. Dit geeft Laura veel rust. Haar werkgever weet wat hij van haar kan verwachten op het gebied van productiviteit en kan haar werkzaamheden hierop aanpassen. Zodat Laura ook in de toekomst haar huidige functie kan blijven uitoefenen.

Volgende
Volgende

VerzuimConsult goes New York!